Picture
Η χρησιμοποίηση των μεταλλικών κατασκευών έχει δώσει λύσεις σε πολλά τεχνικά προβλήματα και έχει περιορίσει αισθητά το κόστος μίας κατασκευής.

Παράλληλα η βελτίωση της ποιότητας των μετάλλων και η εξέλιξη των τεχνικών δόμησης έδωσε νέες δυνατότητες για την αξιοποίησή τους σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Σε σύγκριση με τα κτίρια που κατασκευάζονται από μπετόν, τα μεταλλικά κτίρια έχουν πολύ πιο σύντομους χρόνους κατασκευής και δεδομένη αντισεισμική συμπεριφορά.

Επομένως Μείωση χρόνου κατασκευής = μείωση κόστους επένδυσης.

Σε αυτού του είδους τις κατασκευές είναι πιο εύκολες οι μελλοντικές επεμβάσεις, όπως είναι η επέκτασή τους σε ύψος και πλάτος και εάν ποτέ χρειαστεί, είναι δυνατή ακόμη και η μετεγκατάστασή τους

Το μέταλλο διαθέτει μια ποικιλία ιδιοτήτων για κατασκευές κτιρίων ακόμα και συμβατικών υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αισθητικής.

Το μεταλλικό κτίριο δεν διακρίνεται μόνο από τον χαλύβδινο φέροντα οργανισμό του, ο οποίος δεν είναι συχνά ορατός στον χρήστη. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το εξωτερικό περίβλημα. Το περίβλημα πρέπει να ανταποκρίνεται στις μορφολογικές απαιτήσεις, διότι δίνει στο κτίριο την τελική του μορφή, αλλά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και προστασίας από την υγρασία.
Γενικά, είναι ευρέως γνωστή η καλή αντισεισμική συμπεριφορά των μεταλλικών φορέων ,λόγω, βασικά, της ολκιμότητας του χάλυβα καθώς και του μικρού νεκρού βάρους του μεταλλικού φορέα.
Το 1999, στον σεισμό της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, οι μεταλλικές κατασκευές συμπεριφέρθηκαν άριστα. Δεν καταγράφηκε ούτε μία κατάρρευση, μερική ή συνολική, παρά μόνο μικρές αστοχίες σε συνδέσεις οι οποίες ήταν άμεσα επισκευάσιμες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κτιρίων σε σχέση με αυτά που κατασκευάζονται με οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν).